Расте броят на болните с редки заболявания, скачат разходите за лекарства

НЗОК е била на минус и през миналата година
5
Расте броят на болните с редки заболявания, скачат разходите за лекарства
Снимка: БГНЕС
50 400 хил. лв е отрицателното бюджетно салдо на НЗОК според годишния отчет на Касата, който парламентът прие. От БСП и ДПС критикуваха остро управляващите за лошото състояние на здравеопазването.
 
Според опозицията системата за управление и финансиране на здравеопазването трябва да бъде променена.
 
С 495 621,3 хил. лв. са се увеличили разходите по Закона за бюджета на Касата за 2019 спрямо предходната година.
 
Общата им стойност е в размер на 4 344 945 хил. лв. През годината, с решение на Надзорния съвет, са били са били разпределени 72 873,4 хил. лв. от преизпълнението на приходите за здравноосигурителни плащания.
 
Ръст има и в средствата от приходи и трансфери, които са се увеличили с 11,2% спрямо 2018 г. и възлизат на 4 396 527,5 хил. Това се дължи основно на увеличение размер на здравноосигурителните приходи през 2019 г.
 
С най-голям дял при разходите е болничната медицински помощ, която е получила 2 075 560,6 хил. лв. или 48,1% от всички здравноосигурителни плащания. Спрямо 2018 г. се отчита увеличение на плащанията за болнична помощ със 193 670,1 хил. лв., или с 10,3%.
 
За първична извънболнична медицинска помощ са платени 226 436,6 хил. лв., или 5,3 % от всички здравноосигурителни плащания. За специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл. за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) - 250 222,9 хил. лв., или 5,8 %. За дентална помощ- 164 573,1 хил. лв. Или 3,8%. За медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ - 105 657,0 хил. лв., или 2,4%.
 
Направеният анализ на разходите за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели продължава тревожната тенденция от предходните отчетни периоди към непрекъснато нарастване на необходимия финансов ресурс.
 
Увеличението на тези разходи според отчета отразява реално съществуващите процеси в страната - демографската структура и тенденцията към увеличаване на продължителността на живот, които логично обуславят нарастването на броя пациенти с едно и повече заболявания.
 
Расте и броят на болните с редки заболявания. Забелязва се тенденция за увеличаване на лицата над 65 г. за сметка на тези под 18 г. и до 65 г.. които ползват медицинска помощ за сметка на НЗОК.
 
Според отчета изброените обстоятелства водят до увеличаване на търсенето на лекарствена терапия, което логично води до ръст па разходите за лекарства, които НЗОК заплаща. Причина е и разширяването на достъпа на пациентите до иновативни лекарствени терапии.
 
Запазва се нивото на случаите на отправени искания за планово лечение в друга държава-членка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: здравна каса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Расте, от хубав и качествен живот.
3
0
 
2
 
! Отговори
до славянин преди 3 години
Ако беше прочел малко, вместо да повтаряш няколко месеца за 5G, щеше да се излагаш по- малко. Къде точно ти бърка 5G-то, можеш ли да посочиш?
2
0
 
5
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Екак няма да е на минус, като се точи както мутрата от Банкя точи еврофондовете? Дори не знам кой краде повече - тия от НЗОК или управляващата мафия, ама те са едно.
1
3
 
0
 
! Отговори
славянин преди 3 години
''Нови и незнайни болести ще се явят, ето виждам такава картина: хората както вървят, без видимо да са болни ще падат по улиците!'' ВангаСъчетанието межзу отровна храна, отровен въздух, масова ваксинация, 5G и хроничен стрес - старателно планирана и методично реализирана смъртоносна комбинация! Честито на ''печелившата'' глобална биомаса!